SERWIS: fer.org.pl wiadomo艣ci 2013
 
KALENDARZ WYDARZE艃
 

26 lipca 2013
Herbatka w Tkibuli czyli pracujemy nad produktem lokalnym

mala fotka

W czerwcu 2013 w Tkibuli (Imeretia, Gruzja) rozpocz膮艂 si臋 projekt Herbata jako produkt lokalny w Tkibuli, Gruzja - wsparcie rozwoju ma艂ej przedsi臋biorczo艣ci.

W czerwcu przeprowadzono spotkania w okolicznych wioskach po艣wi臋cone prezentacji projektu. W lipcu rozpocz膮艂 si臋 cykl szkole艅 dla drobnych przedsi臋biorców skupiony na zak艂adaniu i prowadzeniu ma艂ej przedsi臋biorczo艣ci na obszarach wiejskich. Trenerzy ze Stowarzyszenia Elkana, Manana Gigauri oraz David Dolidze, wraz z uczestnikami zastanawiali si臋 nad potencja艂em regionu, a tak偶e przygotowaniem produktu w sposób odpowiadaj膮cy wymaganiom rynku. Trenerzy skupili si臋 tak偶e na standardach produkcji na przyk艂adzie produkcji herbaty.

Od 14 do 21 lipca w Tkibuli przebywali polscy eksperci, Dorota Chmielowiec – Tyszko oraz Andrzej Ruszlewicz. Przez ca艂y tydzie艅 pracowali oni z ma艂ymi przedsi臋biorcami d膮偶膮cymi do za艂o偶enia stowarzyszenia, maj膮cego na celu rozwój regionu poprzez wsparcie lokalnej przedsi臋biorczo艣ci. W grupie znale藕li si臋 zarówno producenci herbaty, w艂a艣ciciele domów go艣cinnych, jak i pszczelarze oraz przedstawiciele NGO. Rozmawiano o zaletach i wadach wspó艂pracy, zastanawiano si臋 nad form膮 przysz艂ego stowarzyszenia oraz priorytetami jego dzia艂alno艣ci. W艣ród zaj臋膰 znalaz艂y si臋 tak偶e zadania praktycznie polegaj膮ce na poszukiwaniu motywów mog膮cych stanowi膰 w przysz艂o艣ci podstaw臋 do opracowania marki lokalnej oraz poszukiwaniu mo偶liwo艣ci w wykorzystaniu klasztoru Gelati jako miejsca promocji produktów i us艂ug z Tkibuli.

Cz艂onkowie stowarzyszenia dostali zadanie domowe w postaci przygotowania pakietu produktów lokalnych, które zostan膮 zaprezentowane podczas jesiennej edycji Jarmarku Ekologicznego we Wroc艂awiu.

W najbli偶szym czasie przysz艂e stowarzyszenie zostanie wsparte przez ekspertów ze Stowarzyszenia Elkana, którzy wspomog膮 proces rejestracji. Do ko艅ca wrze艣nia odb臋d膮 si臋 tak偶e szkolenia dla producentów herbaty maj膮ce na celu poprawienie jako艣ci produkcji.

Projekt jest kontynuacj膮 dzia艂a艅 dotycz膮cych rozwoju turystyki i produktu lokalnego w rejonie Tkibuli (Gruzja) podejmowanych przez FER i TDDF w 2012 roku. Jego g艂ównym CELEM jest wsparcie rozwoju ma艂ej i 艣redniej przedsi臋biorczo艣ci opartej na tradycjach rejonu i jego naturalnych zasobach poprzez wsparcie procesu  stworzenia produktu lokalnego na bazie herbaty. BENEFICJENTAMI projektu s膮 lokalni rolnicy i drobni przedsi臋biorcy zajmuj膮cy si臋 produkcj膮 herbaty oraz 艣wiadczeniem us艂ug oko艂oturystycznych. Projekt anga偶uje tak偶e w艂adze lokalne oraz przedstawicieli lokalnych NGO. G艂ówne DZIA艁ANIA projektu skupiaj膮 si臋 na udzieleniu wsparcia merytorycznego w postaci szkole艅 i konsultacji dla przedsi臋biorców przez do艣wiadczonych trenerów ze Stowarzyszenia Elkana oraz polskich ekspertów,  g艂ównie z zakresu prowadzenia ma艂ego biznesu na obszarach wiejskich oraz tworzenia spójnego produktu lokalnego jako bazy dla rozwoju us艂ug i wypracowania produktu turystycznego.

Projekt zosta艂 sfinansowany w ramach Programu Polsko – Ameryka艅skiej Fundacji Wolno艣ci „Przemiany w Regionie” – RITA, realizowanego przez Fundacj臋 Edukacja dla Demokracji.

Partnerami w projekcie s膮 Fundacja Rozwoju Regionu Tkibuli oraz Stowarzyszenie Elkana.

(wiadomo艣ci, 2013 )
  1. Zaproszenie na szkolenie: Jak zwi臋ksza膰 dost臋p do informacji o 艣rodowisku
  2. Seminaria antyazbestowe - czas na Wielkopolsk臋!
  3. Warsztaty WODA - nie marnuj臋!!
  4. Stra偶nicy natury - zapraszamy na szkolenie
  5. Gra o ziemi臋!
  6. Pokazy film贸w o historii Nadodrza w EkoCentrum
  7. Seminaria antyazbestowe na 艢l膮sku
  8. Herbatka w Tkibuli czyli pracujemy nad produktem lokalnym
  9. Og艂oszenie o zamiarze udzielenia zam贸wienia
  10. Zapraszamy na zaj臋cia edukacyjne w ramach programu "EkoCentrum Wroc艂aw"
prawa autorskie: TERRA login